İNFAZ (YATAR) HESAPLAMA - 2025
- yazilitaslaravukat
- 29 Oca
- 22 dakikada okunur
YAZI BAŞLIKLARI
KOŞULLU SALIVERME (ŞARTLI TAHLİYE) NEDİR?
Koşullu Salıverme Şartları Nelerdir?
Koşullu Salıverme Süresi Nasıl Hesaplanır?
Koşullu Salıverme İnfaz Oranı 2/3 Olarak Belirlenmiş İstisnai Suçlar
Koşullu Salıverme İnfaz Oranı 3/4 Olarak Belirlenmiş İstisnai Suçlar
Müebbet Hapis ve Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezalarında İnfaz Oranları
Suçta Tekerrür Halinde Koşullu Salıverme İnfaz Hesabı
Koşullu Salıvermenin Uygulanmadığı Durumlar
Denetimli Serbestlik Şartları Nelerdir?
30.03.2020 Tarihinden Önce İşlenen Suçlar Açısından Denetimli Serbestlik Süreleri Nelerdir?
30.03.2020 Tarihinden Sonra İşlenen Suçlar Açısından Denetimli Serbestlik Süreleri Nelerdir?
1 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
2 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
3 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
4 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
5 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
6 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
7 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
8 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
9 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
10 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
11 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
12 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
13 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
14 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
15 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
16 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
17 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
18 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
19 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
20 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Cezaevine Girdi Çıktı Yapmak Ne Demek?
İnfaz (Yatar) Hesaplama Tablosu - 2025
Bihakkın Tahliye Tarihi Nedir?
Denetimli Serbestlik Süresi İçerisinde Yeni Suç İşlersem Ne Olur?
Koşullu Salıverilme Süresi İçerisinde Yeni Suç İşlersem Ne Olur?
Adli Para Cezasının Hapis Cezasına Çevrilmesi Halinde Yatar Nasıl Hesaplanır?

İNFAZ HUKUKU NEDİR?
İnfaz kelimesinin sözlük anlamı yerine getirme, uygulamadır. İnfaz hukuku ise yargı makamlarınca verilen cezaların kesinleşmesinden sonra yerine getirilmesi sırasında uyulması gereken kuralları düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlanabilir.
Ceza mahkemelerince yapılan yargılama (kovuşturma) sonucunda, sanığın suçu işlediğinin belirlenmesi durumunda, cezalandırılmasına yani “mahkumiyetine” dair karar verilir. Mahkumiyet kararları üç türe ayrılır:
Hapis Cezası: Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda sanığa verilen, hükümlü olan kişinin belli bir süre hürriyetinden yoksun bırakılmasını gerektiren bir cezadır. (5237 Sayılı TCK’nın 47, 48 ve 49. maddeleri)
Adli Para Cezası: Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda, TCK 52/1. maddesinde belirtilen usule göre sanığa verilen, belli bir miktar paranın Devlet Hazinesine ödenmesini öngören bir cezadır. (5237 Sayılı TCK’nın 52. md.si ve 5275 Sayılı Kanunun 106. maddesi)
Güvenlik Tedbiri: Suçu işleyen kişi hakkında soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasında verilebilen, Denetimli Serbestlik Müdürlüklerince yerine getirilen, Hapis ve Adli Para Cezası dışındaki yaptırımlara denir. (5402 Sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu)
Mahkumiyet Kararlarının infazı açısından uygulamada;
Hapis ve Adli Para Cezasının infazı, İnfaz Cumhuriyet Savcılıklarınca,
Güvenlik tedbirlerinin infazı ise, Denetimli Serbestlik Müdürlüklerince yapılır.
5237 sayılı TCK’ nın 45. maddesinde cezalar hapis ve adli para cezaları olarak belirlendikten sonra, 46. maddede de hapis cezalarının türleri belirlenmiştir.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis; TCK 47. maddesi uyarınca hükümlünün hayatı boyunca devam eden ve 5275 sayılı Yasanın 9. ve 25. maddeleri uyarınca sıkı ve güvenlik rejimine tabi tutularak infaz ettirilen hapis cezasıdır.
Müebbet hapis; TCK 48. maddesi uyanınca hükümlünün hayatı boyunca devam eden hapis cezasıdır.
Süreli hapis; TCK 49. maddesi uyarınca, kanunda aksi belirtilmeyen hallerde, bir aydan az yirmi yıldan fazla olmayan hapis cezasıdır. Kanunda aksi belirtilen hallerde, bir ayın altı veya 20 yılın üstünün belirlenmesinde bir engel yoktur. Fakat TCK 61/7. maddesi uyarınca, artırım sebeplerinin uygulanması neticesinde süreli hapis cezası 30 yıldan fazla olamaz. Süreli hapis cezası kısa süreli ve uzun süreli hapis cezası olmak üzere ikiye ayrılır.
Kısa süreli hapis; 1 yıl veya daha az süreli hapis cezasıdır.
Uzun süreli hapis; 1 yıl veya daha fazla süreli hapis cezasıdır.
Ceza mahkemelerince verilen mahkûmiyet hükümleri kesinleşmedikçe infaz olunamaz. Mahkeme, kesinleşen ve yerine getirilmesini onayladığı cezaya ilişkin hükmü Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir. Cumhuriyet Başsavcılığınca infaz defterine kaydedilen ilâmdaki cezanın süresi gözetilerek hükümlü hakkında çağrı kâğıdı veya yakalama emri çıkarılır. Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıldan fazla hapis cezasının infazı için doğrudan yakalama emri çıkarılır. Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
İnfaz aşaması hükmün (cezanın) kesinleşmesi ile başlayıp, mahkemece verilen cezanın yerine getirildiği ve tamamlandığı aşamayı belirtir. Bu aşama, hapis cezaları açısından cezanın kesinleşmesi ile başlar bihakkın tahliye tarihi (hak ederek salıverme tarihi) ile biter. Adli para cezaları açısından ise cezanın kesinleşmesi ile başlar, adli para cezasının tamamen ödendiği tarih itibarıyla biter.
İnfaz hukukunda esasen vatandaşlarca en çok merak edilen husus mahkeme tarafından verilen hapis cezası karşılığında cezaevinde ne kadar süreyle kalınacağıdır. İnfaz yatar hesaplaması yapabilmek için ise suçun işlendiği tarih, suçun türü, hükümlünün yaşı, tutukluluk süresi, tekerrür durumu ve kesinleşen ceza miktarı gibi bilgiler gereklidir. Gerekli bilgilerin bulunması halinde infaz (yatar) hesabı yaparken dikkate alınması gereken mevzuatlar aşağıdaki gibidir:
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanunu
2324 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 29/03/2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kurumlan Yönetimi ile infaz rejimine ilişkin düzenlemeler içeren 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanunu,
5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu
Bu kanunun uygulanmasını gösteren Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği
671 sayılı KHK.
Adalet Bakanlığının diğer yönetmelik ve genelgeleri.
Detaylı Yatar – İnfaz Hesaplama yaparken ilk dikkat edilmesi gereken suçun işlendiği tarihtir. 30 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanununun Geçici 6. Maddesinde değişiklik yapılmıştır. Ayrıca Geçici 9. Madde ilgili kanuna eklenmiştir. Koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik zamanları da göz önünde bulundurularak infaz hesaplama yapılmalıdır.
KOŞULLU SALIVERİLME (ŞARTLI TAHLİYE) NEDİR?
Koşullu salıverme, bir hükümlünün cezasının bir kısmını hapiste geçirdikten sonra belirli şartlara bağlı olarak erken tahliye edilmesi sürecidir. Bu, hükümlünün iyi hali, davranışı ve hapishanedeki performansına bağlı olarak verilen bir haktır. Bu yönüyle koşullu salıverme kararı ile cezanın infazı tamamlanmış sayılamaz. Koşullu salıverme, ancak kesin salıverme gününe kadar geçecek süre içinde bazı kayıt ve şartlarla hükümlünün serbest bırakılmasını sağlar. Koşullu salıverme kurumu ile mahkumun belirli bir süre cezaevinde kalması neticesinde ıslah olduğu düşüncesiyle mahkumun topluma tekrar kazandırılması amaçlanmaktadır. Mahkumun koşullu salıverme kurumundan faydalanabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekmektedir.
Koşullu Salıverilme Şartları Nelerdir?
Hükümlü, hakkında hükmedilen hapis cezasının belirli bir bölümünü cezaevinde infaz etmelidir.
Hükümlü, ceza infaz kurumunda (cezaevi) “iyi halli” olmalıdır.
Hükümlü hakkında, koşullu salıverilmesi yönünde mahkeme kararı verilmelidir.
Koşullu Salıverilme Süresi Nasıl Hesaplanır?
14/04/2020 tarihli 7242 sayılı Kanun ile birlikte kural olarak, koşullu salıverilme için infaz oranı 1/2 olarak belirlenmiştir. Yani kişi 12 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ise iyi halli olarak 6 yılını cezaevinde geçirdiği takdirde koşullu olarak salıverilecektir. Ancak Kanunda her suç için infaz oranı 1/2 olarak kabul edilmemiştir. 2/3 ve 3/4 şeklinde istisnai olarak uygulanan infaz oranları da mevcuttur. Daha açık ve anlaşılır olması için infaz oranları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
Koşullu Salıverilme İnfaz Oranı 2/3 Olarak Belirlenmiş İstisnai Suçlar
5275 sayılı Kanun’un 107’inci maddesinin 2’inci fıkrasına göre, 2/3 infaz oranının uygulanacağı istisnai suçlar şunlardır:
Kasten öldürme suçları sebebiyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.81 – 82 – 83,
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan dolayı süreli hapis cezasına mahkum olanlar | TCK md.87/2 – d,
İşkence suçu nedeniyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.94 – 95,
Eziyet suçundan ötürü süreli hapis cezasına mahkum olanlar | TCK md.96,
Cinsel saldırı (TCK md.102/1, maddenin ikinci fıkrası hariç), reşit olmayanla cinsel ilişki (TCK md.104, maddenin ikinci ve üçüncü fıkrası hariç) ve cinsel taciz (TCK md.105) suçları sebebiyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler,
Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar nedeniyle hapis cezasına mahkum olan çocuklar | TCK md.102 – 103 – 104 – 105,
Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan ötürü süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.132 – 133 – 134 – 135 – 136 – 137 – 138,
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan dolayı hapis cezasına mahkum olan çocuklar | TCK md.188,
Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları sebebiyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.326 ila 339.
Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında giren suçlar sebebiyle mahkum edilen çocuklar ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında giren suçlar dolayısıyla mahkum edilenler hakkında şartlı tahliye oranı 2/3’tür.
Koşullu Salıverilme İnfaz Oranı 3/4 Olarak Belirlenmiş İstisnai Suçlar
Aşağıda sıralanan suçlarda infaz oranı 3/4’tür:
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar | TCK md.102/2, 103, 104/2 – 3,
Uyuşturucu madde ticareti suçu | TCK md.188,
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar,
Müebbet Hapis ve Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezalarında İnfaz Oranları
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 24 yılını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.
Hakkında, birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına hükmedilenler 36 yılını,
Hakkında, bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezasına hükmedilenler en fazla 36 yılını,
Hakkında, birden fazla müebbet hapis cezasına hükmedilenler 30 yılını,
Hakkında, bir kez müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezasına hükmedilenler en fazla 30 yılını,
Cezaevinde geçirdikleri takdirde koşullu salıverilirler.
Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkûmiyet hâlinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 36 yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 30 yılını cezaevinde çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Ancak, bu süreler;
Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 40,
Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 34,
Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 40,
Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 34,
Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 32 yıldır.
Suçta Tekerrür Halinde Koşullu Salıverilme İnfaz Hesabı
Tekerrür halinde mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanır. Tekerrür; daha önce işlediği suçun cezası kesinleştikten sonra belli bir süre içinde ikinci suçun işlenmesi halinde uygulanan bir infaz rejimidir. İkinci kez suç işleyen şahsa da “mükerrir” denir. Mükerrirlere özgü infaz rejiminde koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için cezaevinde geçirilmesi gereken süreler şöyledir;
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,
Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,
Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yılının,
Süreli hapis cezasının üçte ikisinin,
İnfaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir. Ancak, koşullu salıverilme oranı üçte ikiden fazla olan suçlar bakımından tabi oldukları koşullu salıverilme oranı uygulanır.
Tekerrür nedeniyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınan cezanın en ağırından fazla olamaz. Buna göre; tekerrür uygulanan hükümlünün koşullu salıverme tarihi hesaplanırken 7242 sayılı yasa ile değişik 5275 sayılı yasanın 107/2 maddesinde belirtilen ve istisna olmayan suçlar açısından koşullu salıverme hesabı için belirlenen ½ lik oran ile 108/1-d de belirlenen 2/3 lük oran arasındaki fark, tekerrüre esas alınan ilamdaki en ağır cezadan fazla olmamalıdır. Aradaki fark fazla değil ise; koşullu salıverme oranı 2/3 üzerinden fazla ise; 1/2+ tekerrüre esas ilamın eklenmesi ile hesaplanır.
İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.
Koşullu Salıverilmenin Uygulanmadığı Durumlar
Koşullu salıverilme (şartlı tahliye) hükümlerinin uygulanamayacağı haller şunlardır:
5275 m.107/16 uyarınca;
Devletin Güvenliğine Karşı Suçlardan,
Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlardan ,
Milli Savunmaya Karşı Suçlardan
birinin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi dolayısıyla “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûmiyet” hâlinde, koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz.
5275 sayılı kanunun 108/3. Maddesine göre; İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.
DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?
Denetimli serbestlik, şüpheli, sanık veya hükümlünün toplum içinde denetim ve takibinin yapıldığı, iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı bir infaz sistemidir. Denetimli serbestlik kurumu ile amaçlanan hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmektir. Denetimli serbestlikten yararlanmak için bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
Denetimli Serbestlik Şartları Nelerdir?
Hükümlünün koşullu salıverilmesine 1 yıldan az süre kalmış olması gerekir.
Hükümlünün açık cezaevine geçmiş olması veya bu hakkı kazanmasına rağmen iradesi dışında açık cezaevine geçememiş olması gerekir.
Hükümlü "iyi halli" olmalıdır.
Hükümlü denetimli serbestlikten yararlanmayı talep etmelidir.
30.03.2020 Tarihinden Önce İşlenen Suçlar Açısından Denetimli Serbestlik Süreleri Nelerdir?
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un Geçici 6. maddesi ile 30 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçlar açısından özel bir denetimli serbestlik ve infaz rejimi getirilmiştir. Bu maddeye göre ,
İstisnai suçlar dışındaki suçlar için denetim süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir.
Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine dört yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanabilecektir.
Maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmaksızın denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanabilecektir.
Hükümlülerin onbeş yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, üç gün; onsekiz yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, iki gün olarak dikkate alınır.
Aşağıda yazılı istisnai suçlar da ise denetimli serbestlik 1 yıl olarak uygulanır.
Kasten öldürme suçları (TCK madde 81, 82 ve 83)
Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları
İşkence suçu (TCK madde 94 ve 95)
Eziyet suçu (TCK madde 96)
Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (TCK madde 102, 103, 104 ve 105)
Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (TCK madde 132, 133, 134, 135, 136, 137 ve 138)
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (TCK madde 188)
İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Milli Savunmaya Karşı Suçlar, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar
30.03.2020 Tarihinden Sonra İşlenen Suçlar Açısından Denetimli Serbestlik Süreleri Nelerdir?
Açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eğitimevinde bulunan ve koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, ceza infaz kurumu idaresince hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, hükmün infazına ilişkin işlemleri yapan Cumhuriyet başsavcılığının bulunduğu yer infaz hâkimi tarafından karar verilebilir. 30.03.2020 tarihinden sonra işlenen suçlar için 1 yıl denetim süresi uygulaması mevcuttur.
İNFAZ (YATAR) HESAPLAMA
1 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Ceza Süresi: 1 yıl
Yatarı: 6 ay
Koşullu Salıverilme: 6 ay
Denetimli Serbestlik: 6 ay
Toplam Yatarı: Girdi Çıktı Yapılır.
Kapalıdaki Süre: 0
Açıktaki Süre: 0
2 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Ceza Süresi: 2 yıl
Yatarı: 1 yıl
Koşullu Salıverilme: 1 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: Girdi Çıktı Yapılır.
Kapalıdaki Süre: 0
Açıktaki Süre: 0
3 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Ceza Süresi: 3 yıl
Yatarı: 1 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 1 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 6 ay
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 5 ay
4 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 4 yıl
Yatarı: 2 yıl
Koşullu Salıverilme: 2 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 1 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 11 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 4 yıl
Yatarı: 2 yıl 8 ay 3 gün
Koşullu Salıverilme: 2 yıl 8 ay 3 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 1 yıl 8 ay 3 gün
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 1 yıl 7 ay 3 gün
5 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 5 yıl
Yatarı: 2 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 2 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 1 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 1 yıl 5 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 5 yıl
Yatarı: 3 yıl 4 ay 1 gün
Koşullu Salıverilme: 3 yıl 4 ay 1 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 2 yıl 4 ay 1 gün
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 2 yıl 6 ay 3 gün
6 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 6 yıl
Yatarı: 3 yıl
Koşullu Salıverilme: 3 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 2 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 1 yıl 11 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 6 yıl
Yatarı: 4 yıl
Koşullu Salıverilme: 4 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 3 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 3 yıl 11 ay
7 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 7 yıl
Yatarı: 3 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 3 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 2 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 2 yıl 5 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 7 yıl
Yatarı: 4 yıl 8 ay 3 gün
Koşullu Salıverilme: 4 yıl 8 ay 3 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 3 yıl 8 ay 3 gün
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 3 yıl 7 ay 3 gün
8 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 8 yıl
Yatarı: 4 yıl
Koşullu Salıverilme: 4 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 3 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 2 yıl 11 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 8 yıl
Yatarı: 5 yıl 4 ay 1 gün
Koşullu Salıverilme: 5 yıl 4 ay 1 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 4 yıl 4 ay 1 gün
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 4 yıl 3 ay 1 gün
9 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 9 yıl
Yatarı: 4 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 4 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 3 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 3 yıl 5 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 9 yıl
Yatarı: 6 yıl
Koşullu Salıverilme: 6 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 5 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 ay
Açıktaki Süre: 4 yıl 11 ay
10 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 10 yıl
Yatarı: 5 yıl
Koşullu Salıverilme: 5 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 4 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 yıl
Açıktaki Süre: 3 yıl
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 10 yıl
Yatarı: 6 yıl 8 ay 3 gün
Koşullu Salıverilme: 6 yıl 8 ay 3 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 5 yıl 8 ay 3 gün
Kapalıdaki Süre: 1 yıl
Açıktaki Süre: 4 yıl 8 ay 3 gün
11 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 11 yıl
Yatarı: 5 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 5 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 4 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 1 yıl 1 ay 6 gün
Açıktaki Süre: 3 yıl 4 ay 24 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 11 yıl
Yatarı: 7 yıl 4 ay 1 gün
Koşullu Salıverilme: 7 yıl 4 ay 1 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 6 yıl 4 ay 1 gün
Kapalıdaki Süre: 1 yıl 5 ay 8 gün
Açıktaki Süre: 5 yıl 9 ay
12 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 12 yıl
Yatarı: 6 yıl
Koşullu Salıverilme: 6 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 5 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 yıl 2 ay 12 gün
Açıktaki Süre: 3 yıl 9 ay 18 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 12 yıl
Yatarı: 8 yıl
Koşullu Salıverilme: 8 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 7 yıl
Kapalıdaki Süre: 2 yıl 2 ay 13 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 9 ay 22 gün
13 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 13 yıl
Yatarı: 6 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 6 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 5 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 1 yıl 3 ay 18 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 2 ay 12 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 13 yıl
Yatarı: 8 yıl 8 ay 3 gün
Koşullu Salıverilme: 8 yıl 8 ay 3 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 7 yıl 8 ay 3 gün
Kapalıdaki Süre: 2 yıl 11 ay 22 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 8 ay 16 gün
14 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 14 yıl
Yatarı: 7 yıl
Koşullu Salıverilme: 7 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 6 yıl
Kapalıdaki Süre: 1 yıl 4 ay 24 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 7 ay 6 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 14 yıl
Yatarı: 9 yıl 4 ay 1 gün
Koşullu Salıverilme: 9 yıl 4 ay 1 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 8 yıl 4 ay 1 gün
Kapalıdaki Süre: 3 yıl 8 ay 27 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 7 ay 9 gün
15 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 15 yıl
Yatarı: 7 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 7 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 6 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 2 yıl
Açıktaki Süre: 4 yıl 6 ay
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 15 yıl
Yatarı: 10 yıl
Koşullu Salıverilme: 10 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 9 yıl
Kapalıdaki Süre: 4 yıl 6 ay 2 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 6 ay 3 gün
16 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 16 yıl
Yatarı: 8 yıl
Koşullu Salıverilme: 8 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 7 yıl
Kapalıdaki Süre: 2 yıl 7 ay 6 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 4 ay 24 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 16 yıl
Yatarı: 10 yıl 8 ay 3 gün
Koşullu Salıverilme: 10 yıl 8 ay 3 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 9 yıl 8 ay 3 gün
Kapalıdaki Süre: 5 yıl 3 ay 7 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 4 ay 26 gün
17 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 17 yıl
Yatarı: 8 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 8 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 7 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 3 yıl 2 ay 12 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 3 ay 18 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 17 yıl
Yatarı: 11 yıl 4 ay 1 gün
Koşullu Salıverilme: 11 yıl 4 ay 1 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 10 yıl 4 ay 1 gün
Kapalıdaki Süre: 6 yıl 0 ay 12 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 3 ay 19 gün
18 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 18 yıl
Yatarı: 9 yıl
Koşullu Salıverilme: 9 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 8 yıl
Kapalıdaki Süre: 3 yıl 9 ay 20 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 2 ay 10 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 18 yıl
Yatarı: 12 yıl
Koşullu Salıverilme: 12 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 11 yıl
Kapalıdaki Süre: 6 yıl 9 ay 22 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 2 ay 13 gün
19 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 19 yıl
Yatarı: 9 yıl 6 ay
Koşullu Salıverilme: 9 yıl 6 ay
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 8 yıl 6 ay
Kapalıdaki Süre: 4 yıl 4 ay 26 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 1 ay 4 gün
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 19 yıl
Yatarı: 12 yıl 8 ay 3 gün
Koşullu Salıverilme: 12 yıl 8 ay 3 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 11 yıl 8 ay 3 gün
Kapalıdaki Süre: 7 yıl 6 ay 26 gün
Açıktaki Süre: 4 yıl 1 ay 7 gün
20 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?
Adi suçlar için;
Ceza Süresi: 20 yıl
Yatarı: 10 yıl
Koşullu Salıverilme: 10 yıl
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 9 yıl
Kapalıdaki Süre: 5 yıl
Açıktaki Süre: 4 yıl
İnfaz oranı 2/3 olan istisnai suçlar için; (Kasten öldürme, Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, İşkence, Eziyet, Basit cinsel saldırı, Reşit olmayanla cinsel ilişki, Cinsel Taciz, Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar)
Ceza Süresi: 20 yıl
Yatarı: 13 yıl 4 ay 1 gün
Koşullu Salıverilme: 13 yıl 4 ay 1 gün
Denetimli Serbestlik: 1 yıl
Toplam Yatarı: 12 yıl 4 ay 1 gün
Kapalıdaki Süre: 7 yıl 4 ay 1 gün
Açıktaki Süre: 5 yıl
Cezaevine Girdi Çıktı Yapmak Ne Demek?
Halk arasında cezaevine girdi çıktı yapmak tabiriyle bilinen durum, hükümlünün toplam hapis cezasının 2 yıl ve altında olması halinde cezaevinde kısa süreli kalıp tahliye olması durumudur. 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A maddesi gereğince adi suçlarda toplam hapis cezasına (1/2) şartlı tahliye indirimi ve 1 yıl denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak hükümlü 1/2 şartlı tahliye indiriminden faydalanacak ayrıca 1 yıl da denetimli serbestlikten yararlanacağı için 2 yıl ve altında hapis cezası olan hükümlüler açık cezaevine alınacak, akabinde Açığa Ayrılma Yönetmeliği gereği 3 gün açık cezaevinde kalacak, İnfaz savcılığı tarafından düzenlenen müddetname ve Cezaevi idaresi tarafından düzenlenecek İdare ve Gözlem Kurulu raporundan sonra İnfaz Hakiminin "Denetimli serbestlik kararı" sonrası serbest kalacaktır.
Girdi çıktı işlemleri esnasında uygulamada çok fazla evrak yoğunluğu yaşanması sebebiyle girdi çıktı işlemleri 3 ila 10 gün arasında sürebilmektedir.
İnfaz (Yatar) Hesaplama Tablosu - 2025
CEZA SÜRESİ | YATARI | KOŞULLU SALIVERME | DENETİMLİ SERBESTLİK | TOPLAM YATARI |
1 YIL | 6 AY 0 GÜN | 6 AY | 6 AY | Girdi çıktı yapılır |
2 YIL | 1 YIL | 1 YIL | 1 YIL | Girdi çıktı yapılır |
3 YIL | 1 YIL 6 AY | 1 YIL 6 AY | 1 YIL | 6 AY |
4 YIL | 2 YIL | 2 YIL | 1 YIL | 1 YIL |
5 YIL | 2 YIL 6 AY | 2 YIL 6 AY | 1 YIL | 1 YIL 6 AY |
6 YIL | 3 YIL | 3 YIL | 1 YIL | 2 YIL |
7 YIL | 3 YIL 6 AY | 3 YIL 6 AY | 1 YIL | 2 YIL 6 AY |
8 YIL | 4 YIL | 4 YIL | 1 YIL | 3 YIL |
9 YIL | 4 YIL 6 AY | 4 YIL 6 AY | 1 YIL | 3 YIL 6 AY |
10 YIL | 5 YIL | 5 YIL | 1 YIL | 4 YIL |
11 YIL | 5 YIL 6 AY | 5 YIL 6 AY | 1 YIL | 4 YIL 6 AY |
12 YIL | 6 YIL | 6 YIL | 1 YIL | 5 YIL |
13 YIL | 6 YIL 6 AY | 6 YIL 6 AY | 1 YIL | 5 YIL 6 AY |
14 YIL | 7 YIL | 7 YIL | 1 YIL | 6 YIL |
15 YIL | 7 YIL 6 AY | 7 YIL 6 AY | 1 YIL | 6 YIL 6 AY |
16 YIL | 8 YIL | 8 YIL | 1 YIL | 7 YIL |
17 YIL | 8 YIL 6 AY | 8 YIL 6 AY | 1 YIL | 7 YIL 6 AY |
18 YIL | 9 YIL | 9 YIL | 1 YIL | 8 YIL |
19 YIL | 9 YIL 6 AY | 9 YIL 6 AY | 1 YIL | 8 YIL 6 AY |
20 YIL | 10 YIL | 10 YIL | 1 YIL | 9 YIL |
SIK SORULAN SORULAR
Avukatla Çalışmalı Mıyım?- Ankara Ceza Avukatı
İnfaz hukuku epey derin ve kendine has kurallar içermektedir. Sizin açınızdan ufak gözüken bir detay dahi hapis cezanızın infazını etkileyebilir. Bununla birlikte her hükümlünün yaşına, cinsiyetine, suç geçmişine, vatandaşlığına, sağlık durumuna vb. etkenlere bağlı olarak hapis cezasının infazı değişecektir. Her hükümlüye ve olaya göre infaz durumunun değerlendirilmesi elzemdir. Bu noktada hapis cezasının infazı konusunda birçok durum gözden kaçabilmektedir. İnfaz hesabınızın doğru yapılması, aşamalarda hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir ceza avukatı ile çalışmanız faydalı olacaktır. Yazılıtaş Avukatlık ailesi olarak ceza avukatı hizmeti tarafımızca verilmektedir.
Bihakkın Tahliye Tarihi Nedir?
Bihakkın tahliye diğer adıyla hak ederek tahliye, hükümlünün kesinleşen hapis cezasının cezaevinde kalacağı ve koşullu salıverilmesi de dahil olmak üzere tamamen infazının bitmesi anlamına gelmektedir. Örneğin, kasten yaralama suçundan 10 yıl hapis cezasına ilişkin mahkumiyet hükmünün 01.06.2020 tarihinde infazına başlandığında; 4 yıl cezaevinde, 1 yıl denetimli serbestlik altında, diğer 5 yılı da hiçbir yükümlülük olmadan koşullu salıverilme hükümlerine göre geçiren hükümlünün bihakkın (hakederek) tahliye tarihi 01.06.2030 olacaktır.
Hükümözlü Ne Demek?
Kapalı infaz kurumunda (cezaevinde) tutuklu olarak bulunurken, hakkında ceza mahkemesince ceza (hüküm) verilmiş, ancak cezası henüz kesinleşmemiş kişiye “Hükümözlü” denir. Hakkında ceza verilmiş ancak dosyası istinafa veya temyiz merciinde bulunan, cezası kesinleşmemiş kişiye de hükümözlü denir. Hükümözlünün cezası kesinleşince hükümlü sıfatını alır.
Denetimli Serbestlik Süresi İçerisinde Yeni Suç İşlersem Ne Olur?
Hükümlü hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suçtan dolayı kamu davası açılmış olması hâlinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine infaz hâkimi tarafından, denetimli serbestlik tedbirine son verilerek hükümlünün açık ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilebilir . Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir.
Koşullu Salıverilme Süresi İçerisinde Yeni Suç İşlersem Ne Olur?
Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, infaz hâkiminin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır. Koşullu salıverilme kararının geri alınması hâlinde hükümlünün; sonraki suçu işlediği tarihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemek koşuluyla sonraki işlediği her bir suç için verilen hapis cezasının iki katı sürenin, ceza infaz kurumunda aynen çektirilmesine karar verilir. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez.
Örnek Detaylı İnfaz Hesabı
Suç: Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (TCK m.188)
Suç Tarihi: 12.12.2023
Ceza: 12 yıl hapis
Hükümlü Yaş: 25
Gözaltı süresi: 1 gün
Tutukluluk: 385 gün
Ne kadar yatar?
1. Bütün cezalar güne çevrilir.
2. Suç tarihi itibariyle şartlı tahliye tarihi belirlenir.
3. Hükümlünün gözaltı ve tutukluluk süreleri cezasından mahsup edilir.
4. Artık yıl varsa hesapta dikkate alınır.
5. Denetimli serbestlik süresi çıkarılır.
6. Sonuç yatar miktarına göre kapalı cezaevinde kalacağı süre hesaplanır.
Hükümlünün cezası 12x365= 4380 gündür.
Hükümlü suç tarihi sebebiyle yeni infaz kanunu hükümlerine göre şartlı tahliye indirimi alacaktır. Uyuşturucu ticareti suçu istisnai suçlardan olup, şartlı tahliye oranı 3/4'tür. Bu durumda şartlı tahliye indirimi yapıldığında cezası 3285 gün olmaktadır.
Hükümlü 1 gün gözaltında kalmış 385 gün de tutuklu kalmıştır. Bu süreler mahsup edildiğinde cezası 2899 gün kalmaktadır.
365 gün de denetimli serbestlikten faydalandığında yatar süresi 2534 gün olmaktadır. Netice itibariyle yatar süresi 6 yıl 11 ay 14 gündür.
Hükümlü cezasının 1 yıl 2 ay 7 gününü kapalı cezaevinde geçirdikten sonra açık cezaevine ayrılacaktır.
Adli Para Cezasının Hapis Cezasına Çevrilmesi Halinde Yatar Nasıl Hesaplanır?
Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, Cumhuriyet savcısının kararı ile ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilerek, hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilir. Günlük çalışma süresi, en az iki saat ve en fazla sekiz saat olacak şekilde denetimli serbestlik müdürlüğünce belirlenir. Hükümlünün, hakkında hazırlanan programa ve denetimli serbestlik görevlilerinin bu kapsamdaki uyarı ve önerilerine uymaması hâlinde, çalıştığı günler hapis cezasından mahsup edilerek kalan kısmın tamamı açık ceza infaz kurumunda yerine getirilir.
Yazılıtaş Avukatlık & Danışmanlık
Comments